FAQ
Leuk dat je interesse hebt in Patchwork! We snappen dat je misschien vragen hebt. Zoals: Waar ligt de Sluisbuurt? Hoe zit het met fietsvoorzieningen? Wat kun je verwachten van je directe omgeving? En hoe ziet de planning eruit? Op deze pagina vind je de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen.
Aanbod
Komen er koopwoningen of huurwoningen in Patchwork?
120 Koopwoningen.
Hoeveel woningen komen er in Patchwork?
Patchwork bestaat uit 120 koopappartementen.
Wat voor soort woningen komen er?
De appartementen variëren tussen de 45 m² en de 160 m². Van slim ingedeelde studio’s tot aan ruime penthouses met een royaal balkon.
Beschikken de woningen over buitenruimtes?
De appartementen vanaf 50 m² beschikken over een eigen buitenruimte. De woningen van circa 45 m² op de 2e t/m 4e verdieping hebben tevens een eigen buitenruimte. Patchwork krijgt meerdere gemeenschappelijke daktuinen en op de 2e verdieping bevindt zich een gemeenschappelijke tuinkamer met tuin.
Beschikken de woningen over een berging?
Alle woningen beschikken over een interne berging. U kunt uw fiets parkeren in de inpandige fietsenstalling.
Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT)
Patchwork zal gebruikmaken van het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT) dat het mogelijk maakt om afval op een innovatieve manier te scheiden en af te voeren. Hierin kunt u eenvoudig uw restafval, GFE, PMD en papier deponeren. De voornaamste reden voor het toepassen van dit systeem is, naast goede afvalscheiding, om het aantal verkeersbewegingen in de buurt verminderen. Er rijden minder vuilniswagens rond omdat het kleine huisafval niet opgehaald hoeft te worden. Naast dit moderne afvalsysteem is er een containerruimte aanwezig voor bewoners en een separate containerruimte voor het afval van de commerciële ruimten. De containers zijn bedoeld voor karton, glas en textiel.
Is er parkeergelegenheid of kun je ook een parkeerplaats kopen?
Er zijn 44 parkeerplaatsen beschikbaar voor bewoners.
Wanneer gaan de koopwoningen in verkoop?
De verkoop start naar verwachting november 2024.
Welke voorzieningen komen in en om de gebouwen?
Patchwork biedt naast de 120 appartementen ook diverse voorzieningen, waaronder een fiets café, supermarkt, fietsenstalling, gemeenschappelijke tuinkamer en diverse binnentuinen. Er wordt momenteel ook nagedacht over aanvullende commerciële voorzieningen, waaronder mogelijk een tandarts.
Gebied Sluisbuurt
Wat is de huidige status van de bouw in Sluisbuurt?
Sluisbuurt is een nieuwe stadswijk op Zeeburgereiland waar in totaal circa 5.500 nieuwe woningen worden gerealiseerd. In 2021 begon de realisatie van de eerste kavels. Momenteel zijn de eerste woningen gereed en opent Hogeschool Inholland 5 september haar deuren.
Welke andere ontwikkelingen vinden plaats in Sluisbuurt?
Sluisbuurt zal een nieuwe woonwijk worden met circa 5.500 woningen. Daarnaast worden er vele voorzieningen gerealiseerd, waaronder een basisschool met kinderdagverblijf, een middelbare school, een hoge school, diverse horecagelegenheden, een supermarkt en diverse kantoorruimten.
Welke voorzieningen zijn er al beschikbaar in Sluisbuurt?
Als pionier bij de Sluisbuurt is het Baggerbeest geopend. Het Baggerbeest is het culturele pop-up punt van de stadswijk in wording. Met een gezellige bar, een zaal voor programmering en ruimte voor kunstenaars en andere creatieveling. Daarnaast opent Hogeschool Inholland 5 september haar deuren. Daarnaast vindt u in de buurt een skatepark en diverse horecagelegenheden zoals Haddock en de Espressofabriek.
Wat gebeurt er met de openbare ruimte in Sluisbuurt?
Sluisbuurt Amsterdam is door de gemeente Amsterdam aangewezen als autoluw gebied. In Sluisbuurt komt een groot plein, Het Waterplein, dat het hart wordt van de Sluisbuurt. Alle loop- en fietsroutes zullen hierop aansluiten waar men in het groen en in het water kan recreëren.
Hoe worden de OV-voorzieningen in Sluisbuurt verder uitgebreid?
Momenteel zijn er twee tijdelijke extra bushaltes die uiteindelijk plaatsmaken voor een definitieve bushalte.
Welke voorzieningen komen er aan het Waterplein?
Rondom het plein en in het waterbassin wordt ruimte geboden aan een groot aantal functies en gebruikers. Aan het plein komen winkels, cafés, restaurants en andere voorzieningen voor de wijk. Bij het plein zal ook de nieuwe, tijdelijke pont vanaf het oostelijk Havengebied aanmeren.
Waarom Patchwork?
Waarom zou ik voor Patchwork kiezen?
Patchwork wordt de hoeksteen in het hart van de nieuwe stadswijk Sluisbuurt. Met een grote diversiteit een woningen en voorzieningen is dit een uniek gebouw met oog op de toekomst en gezond leven. Waar men elkaar kan ontmoeten bij de collectieve daktuinen, je alle voorzieningen onder 1 dak hebt en je je kunt terugtrekken in je eigentijdse duurzame woning.
Waarom heet dit project Patchwork?
Patchwork bestaat uit diverse blokken met verschillende lage en middelhoge volumes. Elk blok bevat zijn eigen identiteit. Het samenspel van de blokken wordt verbonden door een aaneenschakeling van daktuinen. Zij vormen het groene Patchwork van het gebouw. De ruimtes zijn met elkaar verbonden door verschillende elementen die beweging en ontmoeting stimuleren.
Bereikbaarheid
Is Patchwork goed te bereiken met het OV?
Patchwork is met zowel tram als bushalte goed te bereiken van en naar Amsterdam Centraal. Gedurende de gebiedsontwikkeling op Sluisbuurt zijn er verschillende maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de capaciteit te vergroten rondom de kruising Zuiderzeeweg/IJburglaan. Dit geldt voor zowel de tramhalte van lijn 26, als de bushalte Zuiderzeeweg richting Amsterdamsebrug. Met de tram bent u in 10 minuten bij Amsterdam Centraal.
En met de fiets?
De fiets krijgt een centrale rol in Patchwork, dat naadloos aansluit op de autoluwe wijk Sluisbuurt. Vanaf de straat kunt u via de ‘rode loper’ gemakkelijk Patchwork betreden en uw fiets in de gezamenlijke fietsenstalling parkeren. Vanaf de fietsenstalling kunt u gemakkelijk naar uw woning of de centrale daktuin toe. Op de fiets bent u in 20 minuten bij Amsterdam Centraal.
Hoe goed is de autobereikbaarheid?
De Sluisbuurt op Zeeburgereiland combineert duurzaamheid met goede bereikbaarheid. Hoewel de wijk is aangewezen als autoluw gebied, bent u in 5 minuten op de ring A10. De focus ligt echter op een naadloze aansluiting met het openbaar vervoer en uitstekende fietsverbindingen, waardoor u eenvoudig en milieuvriendelijk door de stad kunt reizen.
Hoeveel parkeerplaatsen komen er?
In totaal komen er 42 parkeerplaatsen waarvoor 40 parkeerplaatsen gereserveerd zijn voor de bewoners. 2 parkeerplaatsen zijn geschikt als invalide plaats. Ook zullen er 26 scooterparkeerplaatsen gerealiseerd worden. Alle parkeerplaatsen hebben een aansluiting voor elektrische auto’s en scooters.
Hoe is het parkeren opgelost?
De parkeergelegenheid is inpandig opgelost. Patchwork beschikt over 44 parkeerplaatsen voor bewoners. Indien u een parkeerplaats koopt (en deze beschikbaar is), rijdt u via de Olga de Haastraat de ondergronse parkeergarage in. Vanuit de garage kunt u eenvoudig Patchwork betreden via het trappenhuis of de lift. Voor overige parkeergelegenheid zijn in de Sluisbuurt aanvullende opties beschikbaar.
Is het mogelijk een parkeerplaats te kopen of te huren?
De 40 parkeerplaatsen en 26 scooterplaatsen worden te koop aan geboden.
Duurzaamheid en houtbouw
Hoe duurzaam wordt het plan?
Patchwork is ontworpen als een toekomstbestendig project met een sterke focus op duurzaamheid. De woningen zijn zo ontworpen dat ze minimaal energie verbruiken, wat blijkt uit de BENG-waarden van 68,55 kWh/m² voor energiebehoefte en een aandeel hernieuwbare energie van 90,1%. De Milieuprestatie Gebouw (MPG) waarde van 0,354 €/m² BVO onderstreept de lage milieubelasting. Duurzaamheid is door het gehele ontwerp geïntegreerd, wat resulteert in lage energielasten en een gunstige Total Cost of Ownership. In een latere fase zullen we, samen met onze adviseur, de indicatieve maandelijkse lasten voor de verschillende woningtypes in kaart brengen. Dit hyper duurzame pand biedt niet alleen milieuvriendelijke voordelen, maar ook economische voordelen voor de bewoners. Andere duurzame implementaties bij Patchwork zijn de duurzame klimaatinstallaties en PV panelen op de daken. De groene daktuinen functioneren tevens als waterberging.
Hout
Houten elementen zijn terug te vinden in de constructie van het gebouw. In de woningen van bouwblokken 1 t/m 6 en 7 (2e en 3e verdieping) is sprake van een zogenoemde CLT-kolommen constructie met betonnen vloeren. De woningen in blok 7 (vanaf de 4e verdieping) en blok 8 worden grotendeel in CLT uitgevoerd. CLT staat voor Cross-Laminated Timber, een innovatief bouwmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen kruislings verlijmd en geïmpregneerd hout.
Wat merk ik van de houten elementen in Patchwork?
In Patchwork zult u de voordelen van houten elementen op verschillende manieren ervaren. De houten kolommen en plafonds in blok 8 dragen bij aan een warme en natuurlijke uitstraling, wat een prettige leefomgeving creëert. De houten woningen hebben qua brandveiligheid en akoestiek dezelfde kenmerken als woningen uit staal en beton. De houten elementen dragen bij aan een rustige en comfortabele woonomgeving.
Wat zijn de voordelen van houtbouw in termen van duurzaamheid?
Houtbouw is een uiterst duurzame manier van bouwen en biedt tal van voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is de CO²-opslag. Hout slaat CO² op in plaats van het uit te stoten, zoals beton. Dit helpt bij het verminderen van de totale CO²-uitstoot en draagt bij aan een schonere lucht. Daarnaast creëren houten gebouwen een gezonde en comfortabele omgeving. Ze bieden een aangename leefomgeving en hebben positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van bewoners. Bovendien is de levensduur van een houten gebouw vergelijkbaar met die van een betonnen gebouw, mits goed onderhouden. Hout is een robuust en betrouwbaar bouwmateriaal dat lang meegaat. Kiezen voor houtbouw betekent kiezen voor een milieuvriendelijke, gezonde en duurzame woonomgeving.
Is bouwen in hout net zo veilig als bouwen in staal en beton?
Voor de houten elementen maken wij bij Patchwork gebruik van CLT constructies. De belangrijkste kenmerken van CLT zijn dat het een hoge mate van sterkte en stabiliteit heeft, vergelijkbaar met andere materialen als beton en staal. Daarnaast zijn deze bouwdelen thermisch isolerend, brandwerend en luchtdicht. Dit is betrouwbaar materiaal bij brand en aardbevingen. Al met al is houtbouw in CLT dus een uiterst veilige manier van bouwen.
Betrokken partijen
Wie zijn de partijen achter Patchwork?
Patchwork is ontworpen in opdracht van ABC Planontwikkeling door de architecten NUDUS en Krft. Daarnaast zijn gerenommeerde partijen als Sant & Co, ARUP, DGMR, RYSE, Fakton, ... onderdeel van het projectteam.
Wie ontwerpt het project?
Patchwork is een ontwerp van NUDUS en krft. De daktuinen zijn naar een ontwerp van landschapsbureau Sant en CO.
Contactgegevens makelaars
Waar kan ik terecht als ik interesse heb in een koopwoning
Neem voor meer informatie contact op met een van onze makelaars:
Eefje Voogd Makelaardij
Parnassusweg201
1077 DG Amsterdam
nieuwbouw@eefjevoogd.nl
020 – 305 05 60
DAMSTAD
Alberdingk Thijmstraat 1
1054 AH Amsterdam
info@damstad.nl
020 – 612 66 64
Nieuwbouw en financiering – vragen vanuit de Kredieter
Hoe werkt de financiering van een nieuwbouwwoning?
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je te maken met bouwtermijnen. Dit betekent dat je de woning in delen betaalt, naarmate de bouw vordert. Je hypotheekverstrekker zet het geleende bedrag op een bouwdepot, van waaruit de betalingen aan de bouwer worden gedaan.
Hoeveel eigen geld moet ik hebben om een nieuwbouwwoning te kopen?
Bij het aangaan van een hypotheek wordt er altijd naar twee factoren gekeken: wat je kunt lenen op basis van je inkomen en wat je kunt lenen op basis van de waarde van de woning. Indien je inkomen het toelaat, kun je in principe de woning en het meerwerk meefinancieren.
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een speciale rekening waarop de hypotheekverstrekker het bedrag van je hypotheek stort. Vanuit dit depot worden de facturen voor de bouw van je nieuwbouwwoning betaald. Je betaalt rente over het bedrag dat je hebt opgenomen uit het bouwdepot.
Moet ik dubbele woonlasten betalen tijdens de bouw?
Ja, het kan voorkomen dat je dubbele lasten hebt tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning. Dit betekent dat je zowel huur of hypotheek betaalt voor je huidige woning als rente voor je nieuwbouwhypotheek. In sommige gevallen kun je deze rente meefinancieren in de hypotheek.
Kan ik de dubbele lasten meefinancieren?
In sommige gevallen, als het inkomen het toelaat, is het mogelijk om een deel van de dubbele lasten mee te financieren. Dit verschilt per geldverstrekker.
Wanneer start mijn hypotheek?
Je hypotheek start meestal op het moment dat je de eerste betaling voor de nieuwbouwwoning doet. Dit is vaak bij het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst.
Wat is een annuïtaire of lineaire hypotheek en welke is het beste voor een nieuwbouwwoning?
Bij een annuïtaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand, dat bestaat uit rente en aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag aan aflossing en een dalend bedrag aan rente. Welke hypotheekvorm het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie en financiële doelen. Een adviseur kan je helpen bij het maken van deze keuze.
Kan ik extra lenen voor duurzame investeringen?
Ja, bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning kun je vaak extra lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of betere isolatie. Dit extra bedrag kan meestal worden opgenomen in je hypotheek, binnen bepaalde voorwaarden.
Wat gebeurt er als de bouw vertraging oploopt?
Als de bouw van je woning vertraging oploopt, kan dit invloed hebben op je planning en je hypotheek. Het is belangrijk om hierover goed in contact te blijven met de bouwer en je hypotheekverstrekker. Mogelijk kun je de looptijd van je bouwdepot verlengen.
Kan ik mijn hypotheekrente vastzetten voor de bouwperiode?
Ja, je kunt ervoor kiezen om de hypotheekrente vast te zetten voor een bepaalde periode, zelfs al voordat de woning klaar is. Dit biedt zekerheid over je maandlasten gedurende de bouwperiode en daarna.
Wat gebeurt er als de woning klaar is?
Zodra de woning is opgeleverd, wordt het resterende bedrag in het bouwdepot overgemaakt aan de bouwer. Vanaf dat moment betaal je de volledige maandlasten van je hypotheek.
Kan ik als (beginnend) ondernemer een hypotheek afsluiten?
Het korte antwoord is: waarschijnlijk wel. Voor ondernemers zijn de regels de afgelopen jaren flink versoepeld. Veel hypotheekverstrekkers doen aan maatwerk, waardoor het niet langer nodig is om – zoals vroeger – drie jaar aan jaarcijfers te kunnen laten zien.
Moet ik mijn eigen woning eerst verkopen voordat ik een nieuwbouwwoning koop?
Nee, dat is niet verplicht. Maar als je veel overwaarde hebt op je eigen woning, wil je dat geld natuurlijk graag gebruiken om de nieuwbouwwoning deels mee te financieren. Dat kan met behulp van een overbruggingskrediet.
Wat is een overbruggingskrediet?
Een overbruggingskrediet is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek, gebaseerd op de overwaarde van je woning. De bank beschouwt dit overbruggingskrediet als eigen geld. Zodra je je woning verkocht hebt, kun je het krediet boetevrij aflossen. Op die manier kun je al gebruikmaken van de overwaarde van je woning, zonder deze eerst te verkopen.
Hoe werkt een overbruggingskrediet?
De bank werkt met een risicomarge van 10 procent en baseert de hoogte van het overbruggingskrediet op 90 procent van de waarde van je woning op dit moment. Stel dat je woning momenteel getaxeerd wordt op €650.000, terwijl er nog €400.000 aan hypotheek openstaat. Dan kun je een overbruggingskrediet krijgen van ongeveer €185.000:
€650.000 * 90% = €585.000 – €400.000 = €185.000
Dit bedrag kun je gebruiken voor de aankoop van de nieuwbouwwoning. Zodra je je eigen woning voor €650.000 verkoopt, los je het overbruggingskrediet af en kun je het restant gebruiken om een deel van de nieuwe hypotheek af te lossen.
Kan ik mijn oude hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning?
Ja, dat kan, mits de voorwaarden van je oude hypotheek dit toelaten. Vooral de geldigheidsduur is van belang, aangezien bij een nieuwbouwwoning relatief veel tijd verstrijkt tussen het tekenen van de koopovereenkomst en de levering van de woning. Je tekent de leverings- en hypotheekakte immers pas bij de notaris op het moment van levering.
Sommige hypotheken, zoals de ABN AMRO Budgethypotheek, hebben een geldigheidsduur van maximaal zes maanden. Bij een nieuwbouwwoning is dat vaak te krap, omdat de levering van de woning al snel langer dan zes maanden kan duren door opschortende voorwaarden of het verkrijgen van de omgevingsvergunning
€650.000 * 90% = €585.000 – €400.000 = €185.000
Dit bedrag kun je gebruiken voor de aankoop van de nieuwbouwwoning. Zodra je je eigen woning voor €650.000 verkoopt, los je het overbruggingskrediet af en kun je het restant gebruiken om een deel van de nieuwe hypotheek af te lossen.